Erwtensoep

Als rond oktober de nieuwe oogst peulvruchten op de molen arriveren, wordt het weer tijd voor erwtensoep. Veel mensen vinden de orginele erwtensoep te zwaar of te vet. Daarom speciaal voor hen twee lichte varianten.

Het recept is ook uit te printen. Klik daarvoor op de link van het recept voor Erwtensoep
Hoeveelheid: 3 liter soep
Bereidingstijd: splitwerwten 6 uur weken, groenten snijden 15 minuten 
Koken: minimaal 1 uur zachtjes koken tot alles gaar is en de erwten gaan binden

Ingrediënten:
500 gram spliterwten
2,5 liter heet water
2 winterwortelen, geschild en in blokjes gesneden
1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
1 prei in ringen gesneden
bosje grofgehakte peterselie
10 peperkorrels
5 jeneverbessen
2 blaadjes laurier
2 groente of runder bouillonblokjes

Bereiding:
Stap 1:Was een dag van te voren de spliterwten en doe deze met de 2,5liter water in een grote soeppan. Laat ze minimaal 6 uur zachtjes koken, de erwten moeten lekker zacht zijn.
Stap 2:Breng de erwten met het weekwater en de twee bouillonblokjes aan de kook. Schil ondertussen de winterwortelen en de knolselderij en snijd deze in blokjes. Snijd de prei in ringen en hak de peterselie grof.
Stap 3:Als de bouillon met de erwten kookt, de gesneden groenten, de peperkorrels, de jeneverbessen en de laurierblaadjes toevoegen. Laat de soep minimaal 1 uur doorkoken.
Stap 4:Proef na een uur de soep en laat deze als de erwten nog niet helemaal gaar zijn nog wat langer zachtjes doorkoken.
Voor de niet vegetarische variant voegt u 200 gram gebakken spekjes toe en serveert u de soep met een in stukjes gesneden rookworst. 

Molentip:

Serveer de soep met roggebrood belegt met kaas of spek en u heeft een heerlijke oud-hollandsche wintermaaltijd. De soep kan heel goed een dag eerder gemaakt worden, ze wordt er alleen maar lekkerder door. Zet als u de soep laat afkoelen er een houten lepel in. Dit voorkomt dat de soep zuur wordt.